Skovflåter på hund og kat

Skovflåt

Når foråret gør sit indtog, følger der mange fordele med. Dejligt vejr, grønne træer og lysere dage. Desværre medfører foråret også en risiko for dit kæledyr – flåterne begynder at blive aktive. I nogle tilfælde kan flåter overføre sygdomme, som kan være farlige for dyret. Den bedste beskyttelse er forebyggelse mod bid, og derfor bør du i god tid tale med din dyrlæge i Kastrup om de mange muligheder for forebyggende behandling.

Skovflåten lever af blod fra andre dyr (og i visse tilfælde også mennesker). Flåten gemmer sig i lav vegetation såsom højt græs og buske, og springer derfra på et forbipasserende dyr. Den bider sig fast i huden, hvorfra den suger blod indtil den er ’fyldt op’. Når den er mæt, slipper den taget i dyret, falder til jorden og fordøjer blodet, hvorefter den begynder forfra. Alle kæledyr bør i foråret, sommeren og det tidlige efterår undersøges meget jævnligt for flåter, især hvis dyret tit løber rundt i skov eller krat – men vær opmærksom på, at der findes flåter alle steder. Problemet med flåter er ikke, at de suger blod. Det drejer sig om ganske små mængder, og kun et meget lille dyr kan få problemer med blodmangel. Det helt store problem er, at flåter kan overføre farlige sygdomme.

Borreliose, hjernebetændelse, er den alvorligste risiko. I værste fald kan borreliose medføre nervelammelser, som kan ramme dyrets vejrtrækningsmuskulatur og andre vitale områder. Opdager du en flåt på dit kæledyr er det derfor meget vigtigt, at du får fjernet den så hurtigt som muligt. Det kan du selv gøre med et specielt redskab, som minder om en lille pincet. Sygdomme blive overført fra flåten gennem spyt, og derfor er det meget vigtigt, at du får hele flåten med, også kæbeparti og hoved, som mange gange sidder rigtig godt fast. Vær opmærksom på, om området omkring flåten er hævet eller rødt – det kan være tegn på infektion. Er du i tvivl om, hvorvidt du griber det rigtigt an, så besøg din dyrlæge i Dragør eller bestil et hjemmebesøg og få tjekket, om hele flåten er væk.

Det er en rigtig god idé at forebygge flåter og andet utøj. Det kan du gøre med et håndkøbsmedikament, som dryppes i nakken på dyret. Medikamentet spreder sig efterfølgende til resten af huden og beskytter mod flåter i en periode, indtil behandlingen skal gentages. Pas godt på dit kæledyr – det kan ikke beskytte sig selv mod flåter.

 

Hjørnegårdens Dyreklinik

Kastrupvej 243

Kastrup 2770

Tlf. 36 30 10 30