Ved du, hvad du skal gøre ved akutte tandsmerter?

Tandpine

 

Hvis du har prøvet at have smerter i tænderne, ved du, hvor ubehageligt det kan være. Nogle gange er smerterne dog værre end andre. For eksempel kan tandkødsbetændelse og parodontose give voldsomme smerter i tænderne, som kan selvfølgelig være ganske generende. Dog kræver smerten dog sjældent øjeblikkelig behandling.

I andre tilfælde kan det til gengæld være nødvendigt at behandle tandsmerter akut. Men ved du, hvordan du skal forholde dig, når du oplever akutte tandsmerter? Læs med her, og bliv klogere på dine muligheder, når du oplever tandpine, hvis behandling ikke kan udsættes.

I tilfælde af akutte tandsmerter

Hvis du har brug for en akut tandlæge på Frederiksberg, er der flere klinikker, som tilbyder akut behandling indenfor deres åbningstider. Det betyder, at du undgår tidsbestilling og ventetider. Det kan ofte betale sig at tage smertestillende medicin i forbindelse med akutte tandsmerter. For selvom flere tandlæger nær Vesterbro og i det øvrige hovedstadsområde tilbyder akutte tider, kan smerterne være så ulidelige, at selv korte ventetider kan føles lange.

Hvis du oplever akutte tandsmerter uden for tandlægernes normale åbningstid – eksempelvis i aftentimerne eller i weekenderne – kan du tage kontakt til tandlægevagten i din region. Din lokale tandlæge kan oplyse dig nærmere om dine muligheder for akut tandpleje uden for normal åbningstid.

Årsager til akutte tandsmerter

Hvis et hul i tanden får lov at udvikle sig, kan der trænger bakterier ned i tandnerven, hvilket typisk vil medføre store smerter. Bakterier i tandnerven kan desuden føre til tandrodsbetændelse, som er en betændelsestilstand, hvor tandnerven dør. Når der samler sig baktier omkring den døde nerve, kan der opstå meget voldsomme smerter. Også tandbylder og visdomstænder, der bryder frem, kan være årsager til smerter, som kræver akut behandling.

Akutte tandskader

Det er dog ikke kun i tilfælde af tandsmerter, at det kan være nødvendigt med en akut tandlægetid. Hvis du skulle være uheldig at knække en tand eller tabe en fyldning, bør du opsøge en tandlæge hurtigst muligt – også selvom du ikke umiddelbart oplever nogle smerter. En knækket tand medfører nemlig større risiko for cariesangreb, og den vil ofte give problemer i munden på grund af de skarpe kanter. Hvis du knækker en tand, er det en god idé at opbevare tanden i et rent glas vand. Det giver nemlig tandlægen større chance for at sætte den på plads igen.

 

GlKongetand

Gammel Kongevej 123

1850 Frederiksberg C

33 24 35 33